نویسنده: عرفانه مقدسی
شکل گیری جنبش «جوانان مومن»
در سال 1986 م. تشکیلاتی با عنوان «اتحاد شباب» (جوانان) برای آموزشهای جوانان شیعه زیدی تشکیل شد که تحت نظارت عالمان دینی بنام زیدی از جمله بدرالدین الحوثی بود. (علامه بدرالدین از سادات حسنی و دومین عالم بزرگ زیدی پس از علامه مجد الدین المؤیدی متولد سال ???? از مراجع بزرگ و علمای شامخ حوزه علمیه صعده است )
این جمعیت فعالیتهاى فرهنگى متنوعی را در صعده را شروع مىکنند: کلاس های مختلف دینی وحلقه های تدریس علوم اسلامی، برنامه های ورزشی، آموزش سخنرانی و مناظره، دید و بازدیدها و .....فعالیتهای فرهنگی مذکور موجب جذب جوانان بسیارى گردید.علاوه بر جوانان صعده از استانهای دیگر هم برای شرکت دراین برنامه های فرهنگی به صعده می آمدند. تعداد اعضای این مراکز فرهنگی را تا 18 هزار نفر هم نوشته اند. آنها به غیر از استان صعده در 9 استان دیگر یمن نیز فعالیتشان را گسترش دادند. با اتحاد دو یمن (شمالی و جنوبی) در 1990 م. این تشکیلات در حزب «الحق» که یک تشکیلات سیاسی زیدی بود، جذب شد. در سال ????(در سن ?? سالگی) حسین بدرالدین الحوثی(فرزند علامه بدر الدین الحوثی) به همراه عده ای از علمای زیدی حزب الحق را تأسیس نمود. در سال ???? (تا ????) به عنوان تنها نماینده حزب الحق در مجلس نمایندگان یمن حضور یافت. سپس به دلیل برخی اختلافات درون حزبی، از حزب الحق کناره گیری کرد
بعد از توسعه و رشد این فعالیتهاى فرهنگى و جذابیت آن در بین جوانان یمن، دو گروه در این جریان شکل گرفت: یک جریان اعتقاد به رویکرد اصلاحطلبانه و نگاه باز و حرکتهاى نرم داشت و در مقابل جریان دیگر معتقد به پافشارى بر ارزشها، پایدارى براى اصول و رویکرد سنتى بیشترى بودند، هر چند جریان دوم هم رویکرد انقلابی و احیاگرانه نسبت به میراث زیدیه داشتند. بعد از ایجاد این شکاف، رهبران این جریان به این نتیجه رسیدند که باید دایره مدیریت و رهبرى جریان جوانان مؤمن را توسعه بدهند و افرادى دیگری نیز به حلقه رهبری وارد شوند. این زمان همان دورهاى است که آقاى حسین الحوثى(پسر آقای بدرالدین الحوثی) از سودان به یمن آمده بود. بر اساس همین تصمیم حسین الحوثى وارد حلقه رهبری و مدیریت این جریان می شود.
حکومت برای مدیریت و کنترل این جریان پرتکاپوی فکری و فرهنگی تدبیرهایی اندیشید. تلاش کرد از اختلاف بالا در جهت اهداف خود بهره برداری کند. حکومت یمن توانست جریان اصلاح طلب را به سمت خود جذب کند و با پرداخت هزینه ای آنها را نرم و همسو با حاکمیت نماید.
ولی در نقطه مقابل جریان انقلابی به رهبری شهید حسین الحوثی رویکرد انقلابی و منتقد خود نسبت به حاکمیت را حفظ کرد و توسعه داد. با رشد فعالیت های روشنگرانه شهید حسین الحوثی اغلب جوانان عضو گروه جوانان مومن طرفدار ایشان شدند و عملا این جنبش به جنبش الحوثی تغییر نام داد.
عبدالملک الحوثی رهبر فعلی جنبش الحوثی است که به دلیل دارا بودن شخصیت قوی، پس از کشته شدن برادرش حسین، با وجود برادر بزرگترش یحیی، به رهبری این جنبش برگزیده شد و از سال 2004 تاکنون توانسته است با کمک برخی از همفکران برادرش در شباب المومن، آن را هدایت و رهبری کند.